Grip op je geld met de potjesmethode | Angelique Vijge Cijfers & Structuur

Grip op je geld met de potjesmethode

Het allereerste boek dat mijn kijk op geld compleet veranderde, was ‘Een Miljonairsbrein Ontrafeld’ van T. Harv Eker. In dit boek vertelt Eker over de potjesmethode, het verdelen van je geld over verschillende potjes, elk met een specifiek doel. Dit simpele maar effectieve systeem helpt je om bewuster om te gaan met je inkomsten en uitgaven.

Naast dat het een leerzaam boek is, is het ook erg leuk om te lezen. Na het lezen van Een Miljonairsbrein Ontrafeld, heb ik het boek Profit First van Mike Michalowicz gelezen. 

Beide boeken boden me niet alleen praktische handvatten, maar ook een frisse kijk op hoe je met geld kunt omgaan. Ik was geïnspireerd en ben meteen actie gaan ondernemen. 

Een miljonairsbrein ontrafeld

Volgens het boek ‘Het Miljonairsbrein ontrafeld zou je je geld moeten verdelen over de volgende potjes:

Bekijk hier het boek

Profit First

Met Profit First ontdekte ik vervolgens hoe ik diezelfde structuur ook kon toepassen op mijn zakelijke financiën. Dit boek laat zien hoe je geld opzij kunt zetten voor verschillende zakelijke kosten en doelen, zoals belastingen en winst, en zo je bedrijf financieel gezond kunt houden. Wat voor mijn privéleven al goed werkte, bleek ook geweldig voor mijn onderneming: door de inkomsten in verschillende potjes te verdelen, kan ik zowel zakelijk als privé gerichter omgaan met mijn geld zonder onnodige stress.

Ik opende meerdere bankrekeningen en begon mijn geld te verdelen. Het gaf me niet alleen een beter overzicht, maar ook een gevoel van controle en rust

Voor ons gezin heb ik dat verdeeld in onderstaande potjes. 

Grip op je geld met de potjesmethode - Cijfers & Structuur
Bekijk hier het boek

Waarom de potjesmethode voor mij werkt

De potjes methode brengt overzicht, rust en – verrassend genoeg – plezier in mijn financiën. Toen ik voor het eerst hoorde over het idee om je geld te verdelen over verschillende categorieën, klonk het als een logische stap, maar ook iets wat een grote verandering zou betekenen. Toch heeft dit systeem me laten inzien hoe waardevol het is om controle te hebben over wat je binnenkrijgt en uitgeeft. Door mijn geld specifiek toe te wijzen aan bepaalde doelen en uitgaven, kan ik nu veel bewuster keuzes maken. En die nieuwe jas of dat gezellige etentje? Dat kan ik nu zorgeloos doen, want ik weet dat er een budget voor is. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen als ik kleding koop en er ook nog andere aankopen gedaan moeten worden.

Hoe je zelf aan de slag kunt met de potjesmethode

Stap 1: Maak een overzicht van je inkomen en uitgaven

Begin met het in kaart brengen van je maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Denk hierbij aan huur of hypotheek, gas, water, licht, verzekeringen en abonnementen. Dit is het fundament van je potjes, omdat je hiermee inzicht krijgt in wat je minimaal nodig hebt

Stap 2: Bepaal je potjes en stel een budget in

Op basis van je overzicht kun je bepalen welke potjes je nodig hebt. Veelvoorkomende potjes zijn:

  • Vaste lasten (huur, gas, water, licht)
  • Leefgeld (boodschappen, uitjes)
  • Spaargeld voor de lange termijn (pensioen, noodgevallen)
  • Sparen: speciale doelen zoals vakantie
  • Vrije tijd en hobby’s
  • Kleding: voor nieuwe kleding of schoenen
  • Gezondheid en persoonlijke verzorging: voor de kapper, tandarts of sportschool
  • Opleidingen of persoonlijke groei

Stel per potje een bedrag in, passend bij je inkomsten en behoeften. Houd hierbij ook rekening met wat er realistisch is, zodat je jezelf niet tekortdoet of overbudgetteert.

Stap 3: Automatiseren maakt het makkelijk

Ik kan iedereen aanraden om gebruik te maken van banktools of apps die automatisch geld overboeken naar verschillende potjes. Op deze manier gaat het verdelen van je geld als vanzelf, en kom je nooit in de verleiding om al het geld zomaar op één rekening te houden. Het maakt de drempel lager om écht met je budgettering te leven.

Stap 4: Volg je voortgang en pas aan waar nodig

Wat ik ook leerde, is dat het oké is om je potjes aan te passen als je situatie verandert. In sommige maanden gaat er wat extra naar het potje voor vrije tijd, terwijl ik in andere maanden meer budget heb voor persoonlijke ontwikkeling. Door je eigen voortgang te volgen, kun je ervoor zorgen dat de potjes aansluiten bij je huidige doelen en prioriteiten.

 

Het gevoel van vrijheid – Zonder Schuldgevoel

Een van de grootste voordelen die ik ervaar met de potjesmethode is dat het me vrijheid geeft zonder schuldgevoel. Voorheen voelde ik me snel schuldig als ik mezelf iets gunde, of dat nu kleding was, een hobbyproject, of een etentje. Nu weet ik dat ik dat potje heb gevuld om precies deze dingen mogelijk te maken. Het potjesconcept zorgt ervoor dat je geld bestemd is voor de dingen die je belangrijk vindt, en dat je bewust met je keuzes omgaat.

 

Conclusie: Financiële vrijheid begint met structuur

Door mijn persoonlijke ervaring met deze boeken toe te passen in mijn eigen leven, heb ik ontdekt hoe waardevol de potjes methode is voor zowel mijn privé- als zakelijke financiën. Ik kan het iedereen aanraden die meer grip en rust wil in zijn of haar financiële situatie. De structuur zorgt ervoor dat je met vertrouwen, zonder schuldgevoel en met een helder overzicht kunt werken aan je doelen.

Mocht je ook die stap willen zetten of hulp willen bij het inrichten van je eigen potjes, aarzel niet om contact op te nemen. Samen kunnen we werken aan een systeem dat bij jou past en je financiële vrijheid een stuk dichterbij brengt.